8 sätt att döda motivationen hos medarbetare

Foto: Erwin Wodicka

Du känner säkert igen dig. Inc har listat åtta grejer som tar kål på de anställdas drivkraft och hur man kan åtgärda sakerna.

1. Negativa människor

De förgiftar stämningen, hatar förändring och förintar optimismen hos övriga kolleger. Låt dem hitta ett nytt arbete eller se till att ha tydliga policys och ett tydligt ledarskap för att minimera skadan de orsakar.

2. Inget utrymme att växa

Alla medarbetare behöver känna att de får lära sig nya saker och utvecklas. Annars blir arbetsplatsen statisk och tråkig. Individuella utvecklingsplaner visar istället medarbetarna att företaget aktivt investerar i dem och du som chef har nytta av din investering när dina medarbetare får utvecklas.

3. Ingen vision

Detaljer i all ära, det måste också finnas en långsiktig vision. Utan ett större sammanhang är det svårt för även de bästa medarbetarna att se helheten och motiveras till att prestera allt de kan.

4. Slöseri med tid

Onödiga möten stup i kvarten eller mejl med irrelevant information som hela tiden ska skickas till hela personalen. Ser det ut så här är det sannolikt att medarbetarna är väldigt irriterade på tidslöseriet. Visa istället att de anställda är värdefulla genom att respektera deras begränsade tid.

5. Dålig kommunikation

När kommunikationen är dålig spenderar personalen hälften av tiden med att gissa vad chefen vill ha gjort, viktiga uppgifter förbises och fokus läggs ibland på onödiga arbetsuppgifter. Med tydlig kommunikation kan medarbetarna ägna mer tid åt arbete.

6. Strikt hierarki

Allas idéer värderas inte lika högt och vissa ska bara hålla tyst och göra som cheferna säger. Att arbeta på en sådan arbetsplats där dina idéer inte värderas eller där chefen tar åt sig äran är det ett säkert recept för attt döda motivationen. Genom samarbete och gott ledarskap ökar istället allas motivation.

7. Ingen uppskattning

Hårt arbete eller extraordinära resultat borde belönas. När även vardagliga tack uteblir växer ointresset. Det behöver inte kosta, ett enkelt tack räcker långt.

8. Dåligt ledarskap

Odugliga ledare är ett gift för företag och skadar varje medlem av deras team och deras organisation. Även de bästa medarbetarna behöver bra ledarskap. Sluta aldrig att utveckla ledarskapet på varenda nivå i företaget.

Om du känner igen någon av dessa dödliga motivationsdödare på din arbetsplats är det upp till dig att göra allt i din makt för att hitta en lösning. Glöm inte, fantastiska människor stannar inte länge på dåliga arbetsplatser.

Tack till:

Lolly Daskal, President and CEO, Lead From Within

Modernt ledarskap vill bli fler

Tilllsammans gör vi underverkOm du är driven och självgående med en god portion prestigelöshet så vill jag att du tittar hit! Du får möjligheten att med din egen fantasi, kreativitet och flexibilitet skapa din egen framtid. Du blir din egen säljare med det goda samtalet som verktyg, så detta handlar om att sälja sig själv och dessutom leverera det man säljer.

Beskriv i ditt personliga brev vad du vill göra med din framtid, hur du vill arbeta och hur du gör det möjligt på Modernt ledarskap! Detta kan betyda att du vill hyra ut dig som ledare/chef, hålla föreläsningar utifrån egna erfarenheter, sälja dina tjänster inom projektledning eller arbeta med personlig ledarskapscoaching/utveckling.

Är du intresserad? Ansök här och gör det nu 😉 

Håller ditt CV måttet?

Har du funderat på om ditt CV håller måttet eller varför du inte tycker du får den uppmärksamheten som du och ditt CV förtjänar. Tidningen Chef har intervjuat ett flertal rekryterare som listar de vanligaste misstagen här.modernt ledarskap konferens-8903

Sveriges förra statsminister, Fredrik Reinfeldt, har lagt ut sitt CV på nätet, klicka här för att se hur en statsminister skriver sitt CV.

Det finns många bra CVn där ute och mitt tips till dig är att planka det bästa CVt du hittar och gör det sedan till ditt eget med din egen personliga touch. Skriv sedan alltid ett nytt personligt brev för varje nytt jobb söker, en van rekryterare märker när du bara kastar ut ett CV utan att anstränga dig.

Lycka till.