Hur använder du Enneagrammet för att effektivisera?

EnneagrammetSå många praktiska tillämpningar är möjliga med Enneagrammet eftersom det är ett ramverk som klargör de ömsesidigt gående, självbalanserande komponenter som ingår i en komplex process. När vi vill förstå någon process tydligare (och varför en handling fungerar eller inte fungerar ) kan vi använda Enneagrammet som guide.

Till exempel , för att starta och driva ett framgångsrikt företag behövs en vision och självförtroende (8:an), förmågan att föra samman människor och lyssna på dem (9:an), etik och kvalitetskontroll (1:an), förmågan att tjäna människor och förutse deras behov (2:an), PR -och kommunikationsförmåga (3:an), en väl utformad produkt och en känslighet för dess emotionella påverkan på individer (4:an), teknisk expertis och innovativa idéer (5:an), lagarbete och självreglerande återkoppling (6:an) och energi och optimism (7:an) . Således är varje typ en nödvändig komponent i det hela och utan alla typer kommer något viktigt att vara bristfällig eller helt saknas . Denna typ av analys kan göras på många olika nivåer för ett fantastiskt utbud av möjligheter.

Vi kan använda Enneagrammet för att förstå en mångfald av affärsapplikationer, relationer, föräldraskap (tro mig, jag vet) , kulturella skillnader och personlig utveckling . Vi kan också använda Enneagrammet för att få mer insikt i psykologi, utbildning, reklam, försäljning, marknadsföring och alla former av kommunikation, äktenskap , karriär och coaching.

Oavsett hur vi använder Enneagrammet behöver vi först och främst att upptäcka vår egen personlighetstyp och (om möjligt) hjälpa oss fastställa vilken typ vår familj, våra vänner och arbetskollegor vi har att göra med. Men vi måste komma ihåg att upptäcka vår typ är bara det första steget i processen att upptäcka sig själv. Att hitta vår typ är inte slutmålet utan endast startpunkten.

EnneagrammetsOrganisationer runt om i världen kräver mer exakt information om behoven hos kunder och anställda och hur man bäst kommunicerar med dem. Många är också intresserade av att utveckla en mer human och personcentrerad syn på arbetsplatsen, så att de kan attrahera och behålla värdefulla medarbetare och uppnå maximal produktivitet. Om vi vill maximera vår produktivitet på arbetsplatsen, måste vi lära oss hur man ska hantera oss själva och hur man ska hantera olika typer av människor. Enneagrammet är unikt lämpad att möta dessa behov och många fler i näringslivet.

Nyckeln till framgång i alla företag är förmågan att kommunicera med andra, för att inspirera dem att dela din vision och mål samt att ge tydlig riktning och hålla saker på rätt spår genom tydlig återkoppling. Men kommunikation är ofta svårt; om personlighetstyp inte beaktas eftersom vi människor tenderar att tro att andra tycker på samma sätt som vi själva gör och att andra har samma motivation, värderingar , prioriteringar och reaktioner som de gör.

Även om vi förstår att olika människor måste hanteras på olika sätt, utan en adekvat uppfattning om vad dessa skillnader faktiskt är kan det vara svårt att hantera människor mer effektivt. När enneagramtypen beaktas blir kommunikationen effektivare och människor kan känna igen och göra det bästa av den mänskliga mångfalden. Enneagrammet hjälper chefer och personal på alla nivåer förstå att det finns nio olika synvinklar, nio distinkta uppsättningar av värderingar, nio olika kommunikationsstilar, nio sätt att lösa problem – osv – och att de alla är lika användbara och giltiga. Alla typer har något som krävs för att bidra till en blomstrande, balanserad arbetsmiljö.

Genom att förstå personlighetstyper, kan vi tala den andres språk vilket kan vara mycket annorlunda än vårt egna. Verklig kommunikation är då möjlig och vi kan mer opartiskt hantera konflikter, ineffektiva arbetsvanor, politik kontor och olika ledningsstilar bland andra viktiga arbetsfrågor. Enneagrammet smörjer alla interaktioner på arbetsplatsen genom att ge människor ett gemensamt vokabulär och en referensram. Dessutom hjälper det att behålla värdefulla medarbetare genom att öka trivsel och produktivitet. Den kan användas i en rekrytering för att hitta rätt person för jobbet och coaching för att hjälpa människor att arbeta på högsta nivå för sin kapacitet. Enneagrammet är också speciellt värdefullt för teamutveckling, konfliktlösning, förhandling och ledarskapsutveckling .

Dessutom hjälper Enneagrammet oss se våra egna personlighetsdynamik  tydligare. När vi är medvetna om vikten av personlighetstyper, ser vi att vår egen stil inte kommer att vara lika effektiv med alla. Därför är en av de mest nyttiga lärdomar av Enneagrammet hur man går från en ledarstil där andra förväntas att forma sig till vårt sätt att tänka och värden till en mer flexibel ledarstil där vi agera utifrån en medvetenhet om de styrkor och eventuella bidrag från andra. Genom att göra det hjälper vi andra att bli mer effektiva i sig själva och som ett resultat blir vi själva mer effektiva och arbetsgruppen blir mer harmonisk och produktiv.

Är du intresserad av ett enneagramtest, klicka här.