Småbarn <3 Karriär = Sant

Jag satt idag och tittade på min hustru, hon, liksom jag, något trötta dagen efter midsommarafton med dans kring midsommarstången och att pricka in rätt tid för att undvika regnet. Det är kanske inte så konstigt att vara trött men detta är en känsla som följer med mig rent generellt på helgerna.

När jag betraktar människor runt omkring mig så förefaller det som om många verkar ha massor av energi och som befinner sig i ledande position. Men där energin finns verkar barn saknas i bilden eller så är barnen stora.

Men vi som är mitt karriären och som försöker bolla en kärleksfull barndom för våra barn med en karriär på jobbet, hur skall vi göra? Jag är knappast någon expert men här är några misstag och några erfarenheter jag delar med mig.

  • Ha inte barnen hemma när du jobbar hemifrån. Barnen blir mer frustrerade när de inte får någon uppmärksamhet alls eller när du stänger in dig för att ta ett samtal med din chef. Jag tror det är bättre att använda tiden du slipper lägga på resväg till att göra något riktigt roligt efter dagis/skolan.
  • Dela upp studiedagarna mellan er så fort ni får reda på när de är. Istället för att sucka och stöna över vilka möten eller deadlines du måste tillgodose eller avboka kan du i god tid söka föräldrarledigt och verkligen göra det till en dag fri från skuld och dåligt samvete.
  • Förbered för VAB när det är sjukdomstider. Gå igenom din kalender redan på söndagen så du vet vilka dagar du eller din partner kan vara hemma och de dagar där det inte går eller era möten krockar (om ni är flera) så ring din backup (om du har någon) för den personen kommer uppskatta att ni är ute i god tid. Bjud sedan din backup på middag ofta så känns det lättare att ringa nästa gång du sitter fast i bilkön.
  • Veckoplanera även resten av veckan med träning och fritidsaktiviteter så att det inte kommer som en shock på morgonen eller på väg hem från jobbet. Är ni flera som delar på ansvaret så skall ni vara överens om vem som gör vad.
  • Ta ledigt ibland helt utan att det är studiedag eller lov. Att ha en dag i månaden helt vigd åt barnen utan jobbtelefonen i beredskap. Gör ett jättestort bullbak, gå på museum, gå ut och fiska eller de där andra sakerna som du drömt om eller önskat att du kunde dela med barnen. Eller bara gå ner och kasta macka vid sjön, det barnen vill är att vara med dig.
  • Uppskatta det du har och när du har det. Säg inte att du har kvalitetstid med barnen, tid är kvalité så ta väl hand om den och njut av berg- och dalbanan.

Jag har inte beskrivit den andra sidan, karriären. Den sidan tror jag är vårt minsta bekymmer. Det är otroligt enkelt att lägga tid på jobbet. Vi är alltför många som sitter och skickar mail fram till 11-12 på kvällen eller som håller sig á jour på semestern, ständigt tillgängliga. Det dåliga samvetet gnager sällan för den förlorade arbetstid som vi haft utan den förlorade tid vi har med våra barn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *